MIÉRT ÉPPEN WORDPRESS?

A WordPress az utóbbi évek egyik legnépszerűbb internetes tartalomkezelő rendszerévé nőtte ki magát, amely bárki számára szabadon és ingyenesen elérhető.

De mielőtt kitérnék, hogy miért a WordPress keretrendszert válasszuk a készülő honlapunkhoz, nézzük meg, hogy mi is az a tartalomkezelő rendszer.

CMS azaz tartalomkezelő rendszer

A Wikipédia definíciója szerint  „a tartalomkezelő rendszer (angolul Content Management System, CMS) olyan szoftverrendszer, amely nem strukturált információk, mint például az internetes portálok, akár több felhasználó általi elkészítését, kezelését, és tárolását segíti. Továbbá gondoskodik a tartalmak strukturált megjelenítéséről, statisztikák készítéséről, kiegészítő funkciók integrálásáról.”

A tartalomkezelő rendszerek általános célja, hogy egy alap honlap előállításához ne legyen szükség programozásra, de támogassa az új funkciók beintegrálását. Alkalmas egyszerű honlapok kialakítására is, de igazából nagy vállalati rendszerek számára kínál bonyolultabb, és nagy teljesítményű funkciókat. A legtöbb  rendszer böngészőn  keresztül  elérhető,  nincs  szükség  kliensoldali  szoftverek  telepítésére.

Napjaink vezető tartalomkezelő rendszerei

A vezető hármas. W3Techs statisztikáiból kiderül, hogy az összes monitorozott weboldal 27,9%-a WordPress CMS rendszert használ.

Tartalomkezelő rendszerek elterjedése az interneten

Tartalomkezelő rendszerek elterjedése az interneten, élen a WordPress

Forrásadatok: http://w3techs.com/technologies/overview/content_management/all

Mára már a világ több mint egyharmada valamilyen CMS rendszert használ, és egyre jobban terjednek azon honlapok száma melyek ingyenes tartalomkezelő rendszerre épülnek. A honlapkészítő cégek nagy része még nem használja ki az ingyenes keretrendszerek adta lehetőségeket, ezért a magas áruk miatt a kisvállalkozások számára elérhetetlenek. A CMS rendszert használók 60%-a a WordPress-t választotta!

A három legnagyobb tartalomkezelő rendszer elterjedése a világban 2004-től napjainkig (Google Trends)
A három legnagyobb tartalomkezelő rendszer elterjedése a világban 2004-től napjainkig (Google Trends)

Forrásadatok: https://trends.google.com/trends/explore?date=2004-01-01%202017-05-07&q=joomla,wordpress,drupal

WordPress Weboldal

mindenki számára jó választási lehetőség

  • A fenti statisztikai adatok alapján látszik, hogy népszerűségének, és a kiterjedt fejlesztői bázisnak köszönhetően a WordPress egy hosszú távon fenntartható, fejlődő rendszer.
  • Nyílt forráskódú szoftver!  A licensz feltételek alapján bármilyen személyes- és/vagy üzleti célra teljesen ingyen használható!
    Egyedi keretrendszerrel rendelkező honlap fejlesztése esetén maga a tartalomkezelő a legösszetettebb, legdrágább része a honlapok kialakításának. Miért fizetne olyan dolgokért, amit ingyen is megkaphat? – spórolja meg ezt a költséget, és koncentráljon a készülő honlapja többi részére!
  • Felhasználóbarát! Tökéletes adminisztrációs felülettel rendelkezik, melyen keresztül egyszerűen lehet az oldalak tartalmát módosítani, új oldalakat felvenni, törölni. Az oldalak tartalmát egy általános szövegszerkesztőhöz hasonlóan lehet szerkeszteni. Lehetőség van új menüpontok létrehozására,  korlátlan számú oldal, kép videó,  dokumentum feltöltésére. Nem kell külön “pilótavizsgát” tenni ahhoz, hogy a honlapon módosításokat végezzünk!
  • A tartalmat,  annak  megjelenését megfelelő jogosultság  (felhasználói név / jelszó) birtokában  bármikor,  bárhonnan  meg  lehet  változtatni.
  • Teljesen keresőbarát motornak köszönhetően jobb helyezés érhető el a keresők találati listáin + WordPress SEO plugin (SEO = Search Engine Optimization, magyarul kersőoptimalizálás) a jobb találati arány érdekében. A bővítmény nagyon hasznos segítőtárs lehet. Szövegíráskor, elég a kívánt kulcsszót megadni, és azonnal jelzi, hogy mik a pozitív, a kevésbé pozitív vagy a negatív területek, és javaslatot is ad, hogyan változtassuk meg a szöveget.
  • Számtalan ingyenesen is beszerezhető bővítmény, kiegészítő modul segítségével rengeteg plusz lehetőséget rejt magában. Jelenleg több mint 50 ezer bővítmény, kiegészítő modul található a WordPress hivatalos oldalán: https://wordpress.org/plugins/
  • Számos felhasználóbarát megoldással rendelkezik: Youtube videók beillesztése pár kattintással, nagyon egyszerű képfeltöltés, könnyen beágyazható Google térkép stb.
  • A WordPress nagyon egyszerűen frissíthető – maga a rendszer és a hozzá tartozó alkalmazások frissítése akár pár kattintással megoldható. Lásd: Hogyan frissítsük a WordPress weboldalunkat?