MIRE VAN SZÜKSÉG EGY ÚJ HONLAP ELINDÍTÁSÁHOZ?

Kezdeti lépések

Általában nincs két egyforma honlap, de alapvetően a honlapkészítés lépései hasonlóak. A legfontosabb mielőtt egy új honlap elindításába bárki is belevág, hogy pontosan gondolja át, mire akarja használni a honlapot!

Cél megfogalmazása

  • Mi lenne a honlap célja? Vállalkozás szolgáltatásainak bemutatása, kapcsolatfelvétel, reklám, termékek bemutatása, esetleg értékesítése, …
  • Ki lesz a célközönség? Milyen közösséget szeretne elérni a honlappal, kiket akar megszólítani.
  • Mit akar elmondani magáról a honlap tulajdonosa?
  • Szeretne-e a honlapon keresztül értékesíteni, vagy csak néhány terméket, szolgáltatást, akciót szeretne online módon megjeleníteni, ügyfeleket tájékoztatni?

Ha esetleg még pontosan nem tudja, akkor sincs probléma. Keressen, hogy segíteni tudjak!

Hogyan kezdjek hozzá?

Mi legyen a honlap címe, domain név keresés

Amennyiben megvan, hogy milyen céllal szeretne honlapot üzemeltetni, akkor érdemes elgondolkodni egy célravezető domain név kiválasztásán, ez lesz a honlap címe. Ha egy működő vállalkozás, cég részére szeretne domain nevet lefoglalni, akkor az a legkézenfekvőbb, hogy maga a cég neve legyen a domain (pl.: Agrikusz Agrár Alkusz Zrt. -> agrikusz.hu). Sokan választják ezt a megoldást. Ez akkor célravezető, ha az ügyfelek nagy arányban a cég nevére keresnek rá a világhálón. Viszont ha igazán jó, több szempontból is hatékony domain nevet szeretne lefoglalni, akkor alaposan meg kell fontolni a névválasztást és nem elég a megérzéseinkre hagyatkozni! Javasolom, hogy a vállalkozás nevének a lefoglalása mellett mindenképpen olyan domaint is foglaljon le, ami cég szolgáltatásaihoz, termékeihez illeszkedik, és előkelő helyen helyezkedik el a keresőrendszerekben (pl.: talajvedelem.hu, hazaihagyma.hu – kulcsszavas domain).

Mára megszokott rákeresni az interneten egy termékre, szolgáltatásra (Google, Bing, Yahoo) – sajnos az internetezők többsége csak az első pár oldalon található keresési eredményt nézi meg. Ezért az egyik legfontosabb, a megfelelő kulcsszó kiválasztása, amivel jó találati arányt, helyezést tudunk elérni, és ehhez kapcsolódóan egy jó domain kiválasztása. A választáskor figyeljünk arra, hogy a név rövid, tömör, könnyen megjegyezhető (kiejthető) és egyértelmű legyen.

Kulcsszó keresés – kezdjünk el jegyzetelni!

Új honlap indítása - kezdjünk el jegyzetelni!Írja össze a vállalkozás tevékenységével kapcsolatos szavakat, kifejezéseket és azok szinonimáit – gondolja át, hogy Ön mire keresne rá az adott témában. Ne egy szavas kulcsokat, hanem kifejezéseket próbáljunk összeírni.
A Google kulcsszó tervező szolgáltatása (https://adwords.google.comhasználatához be kell jelentkezni, amit a gmail-es fiókja segítéséével is megtehet ) nagyon nagy segítségünkre lehet, megmutatja, hogy az adott kifejezésre mennyien keresnek rá. ADWORDS-ön belül – VILLÁSKULCS (azaz [vagy] eszközök) /TERVEZÉS/KULCSSZÓTERVEZŐ – A megjelenő ablakban a Kulcsszavak keresése kifejezések, webhelyek vagy kategóriák alapján részt érdemes választani. Vesszővel elválasztva adjon meg egy vagy több kulcsszót, majd elemezze a kulcsszóötleteket -> az adott kulcsra havonta mennyien keresnek rá.

Azért is fontos, hogy lehetőségeink szerint a legjobb domain nevet válasszunk (hazaihagyma, talaljvedelem), hogy az adott kulcsszóra minél előkelőbb helyre kerüljön a weboldal az adott keresőrendszerben. Szerencsés eset áll fent akkor, ha a vállalkozás nevében már benne van a szolgáltatás, vagy erős kulcsszó amire sokan rákeresnek és még nincs lefoglalva.

Egy jó domain név kiválasztása, amit még más nem foglalt le, sokkal nehezebb, mint amilyennek elsőre gondolnánk.
Az alábbi linkre kattintva ellenőrizheti, hogy az Ön által kitalált domain foglalt-e, vagy sem: http://www.domain.hu/domain/domainsearch/

Hivatalos domain információk (http://www.domain.hu)

Végleges domain & Tárhely kiválasztása

A fenti szempontok alapján lehet, hogy sikerült több domaint is kiválasztani, de mielőtt lefoglalnánk érdemes egy kicsit körüljárni a világhálón. Ellenőrizzük, hogy a  Google milyen releváns találatokat hoz az adott kifejezésre, és esetleg a konkurencia akit le szeretnénk előzni hol helyezkedik el a találati listán. Nézzük meg a közösségi portálokat Facebook, Twitter, stb., hogy milyen találatokat dobnak, és csak ezek után döntsünk, hogy melyik lesz a befutó név.

Ha a nevet illetően nem jól dönt, akkor sincs minden veszve, de sokkal egyszerűbb – és olcsóbb – ha elsőre megtaláljuk a tökéletes domaint! Amennyiben nem boldogul, vagy nem biztos magában a domain név választását illetően, regisztráció előtt mindenképpen egyeztessen szakemberrel!

Ahhoz, hogy egy saját weboldalt üzemeltessünk elengedhetetlen a domain név kiválasztása, lefoglalása (regisztrációja), és az ehhez tartozó tárhelyszolgáltatás megrendelése. Ide kerül majd elhelyezésre az elkészült weboldal.
Fontos, hogy olyan szolgáltatót válasszunk aki megbízható és az általa üzemeltetett tárhely gyors, közel 100%-os rendelkezésre állást biztosít, és támogatja a CMS rendszert, ami alatt a honlapunk működni fog (pl. WordPress, Jooml, Drupal, stb.).

Honlapkészítés

A honlapkészítés egy nagyon összetett feladat, melyet a megrendelőnek a weblap készítőjével közösen kell végigcsinálni. Fontos a megbízható szakember kiválasztása aki a honlapot elkészíti, és a későbbiek során is biztosítja a honlap üzemeltetését, karbantartását, frissítését.

  • Érdemes már a megrendelés előtt körvonalaiban megtervezni a honlapot, mintaoldalt (oldalakat) keresni.
  • Képeket, fotókat gyűjteni a honlaphoz (ebben a honlap készítői is sokat segíthetnek).
  • Tanácsos az oldalak szöveges részének elkészítése, azaz a honlap tartalmi részének az összeírása.
    A készítendő honlap talán legfontosabb rész a tartalom, és a honlap struktúrájának kialakítása. Hiába a szép grafika, ha a weboldal nincs minőségi tartalommal megtöltve. Egy honlap akkor tud eredményesen működni, ha a grafikai- és a szöveges tartalom összhangban van.

A honlapok felfuttatásához időre van szükség, nem lesz máról holnapra sikeres egy weboldal! Muszáj kellő figyelmet szentelni az oldalak megtervezésére, szövegek megírására. Ami a legfontosabb, hogy a későbbiek során sem szabad elhanyagolni a honlapunkat – a honlap sikeressége sok esetben csak ezen múlik.